Pinjenötter med metallisk bismak

Många konsumenter har kontaktat Livsmedelsverket om pinjenötter som efter en till tre dagar ger en besk och metallisk smak i munnen. Även livsmedelsmyndigheter i andra europeiska länder har fått liknande rapporter från konsumenter. Slutsatsen från europeiska livsmedelsmyndigheter är att konsumenter inte ska oroa sig för eventuella hälsorisker om man har ätit bittra eller metallsmakande pinjenötter.


Orsaken till denna bismak är fortfarande okänd, men Livsmedelsverket analyserade under våren 2010 ett antal prover som bland annat konsumenter bistått med. Trots att ett hundratal olika bekämpningsmedel och ett tiotal mögelgifter analyserades så gick det inte att visa att den beska smaken har samband med dessa ämnen. Även giftinformationscentralen i Belgien gjorde en analys 2001 men kunde då inte bevisa några kemiska skillnader mellan pinjenötter med och utan den aktuella bismaken.


I hopp om att klargöra en del av frågetecknen kring metallsmaken från vissa pinjenötter uppmanade Livsmedelsverket våren 2010 konsumenter att skriva till oss och berätta om sin smakreaktion. Ett hundratal svar kom in och slutsatsen är att det sannolikt inte beror på vilken person som smakat på pinjenötterna. Med andra ord, det är inte troligt att enbart vissa personer är känsliga för smaken. Det kom också fram att det förmodligen är enstaka nötter i en påse som innehåller de ämnen som orsakar metallsmak i munnen.

 

Den metalliska smaken försvinner oftast efter några dagar. Rapporterna verkar särskilt gälla pinjenötter från så kallad koreatall, Pinus koraiensi. Livsmedelsverket känner inte till att någon har blivit sjuk efter att ha ätit av pinjenötterna.

 Uppgifterna är tagna från Livsmedelsverket!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0