Orkar inte riktigt..

Jag har inte orkat ägna någon tid på bloggen just nu. Lite om hur veckan har varit kommer här i alla fall..

* Skolan har börjat. Edvin har börjat 2an, Annie 6an - på ny skola. Karl-Oskarskolan i Ljungby.

* Vi har plockat kantareller och Karl-Johansvamp. Hittat ett nytt ställe ihop med syrran som är super(hemligt)! Massor av kantareller!

* Mamma och Kristina var här och vi gjorde bearnasiesås - riktig! Min syrra ringde upp Per Morberg för att fråga varför såsen inte blev så god som vi ville ha den! Vi måste öva mer.

* Jag passar Malte medan hans matte (grannen) är på sitt nya jobb.

* Signe har börjat släppa taget när hon står upp.

* Signe har börjat äta macka, med leverpastej eller skinkost.

* Annie har börjat sälja jultidningar, hon har kommit över sitt mål!

* Edvin har utegångsförbud, för han har bråkat i skolan. 

* Vi har firat vår 2a bröllopsdag eller vi firade inte den men den passerade i alla fall!

* Poolen är tömd, nu ska den bara städas och sedan packas undan.

Kaputt!

Jag var ute och klippte gräset igår kväll och när jag kom in så blev jag dålig. Magen pajade totalt, jag frös, var illamående. Tyvärr satt jag på toa från kl 18 till 22. Jag kände mig helt utmattad. Tyvärr så var min man så trött att jag inte fick vila i natt när Signe vaknade eller i morse (!) kl 05.15 när hon vaknade och skulle gå upp. Ingen bra början på dagen! Nu är det bra, det jag har ätit har jag fått behålla men jag känner mig fortfarande trött. Det blir en lugn dag idag - jag tänker inte ens gå ner i tvättstugan! 

Bästa köpet!

De här tre sakerna är mitt bästa köp för sommaren! Två insektsskydd för mat, 10 kr/st, de använder jag varje dag och en behållare som man använder i diskmaskinen när man diskar småsaker. Kostade 49 kr på babyproffsen. 


Tjohoo - Nästa sommar blir det garanterat soool!

I dag har vi bokat en resa. Nästa år är det äntligen dags. Vi har längtat sedan vi var i väg för 2 år sedan. Vi hade gärna åkt utomlands varje år men hur skulle man ha råd med det - med familj, hus och bil!

Resmålet blev Althea Beach, Fig Tree Bay på Cypern. Samma ställe som sist fast ett annat hotell. Vi ska åka ihop med mina systrar, mamma och Stig. Dels för att mamma fyller 60. Sist vi var på Cypern fyllde Stig 60 år.
Vi har kompromissat och mätt viljor och till slut kom vi överens om detta datum samt resmål.



Fler filmer från Fig Tree Bay, Cypern hos Fritidsresor



Bilder och film från www.fritidsresor.se

Ååå, så vi längtar..


Sega chokladmuffins

225 grader 10 min ca 18 st

18 st Aluminiumformar
100 g smält smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vanilinsocker
1 krm salt
18 st chokladrutor (Marabou - stora kakan)



Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna väl, blanda ner i smeten. Tillsätt smöret. Rör försiktigt till en jämn smet.
Fyll smeten till hälften i aluformarna.
Grädda mitt i ugnen.
När de är färdiga tar du ut plåten och lägger på 1 ruta choklad på varje muffins. Vänta ca 5 min, till chokladen har smält. Smeta ut varje ruta med baksidan av en tesked. Ställ svalt/kallt för att stelna.

Försvinnande goda!

Bakdag!

I dag har jag haft en bakdag med min syster. För min del blev det Leilas Cheescake fast med hallon, Brysselkex samt sega chokladmuffins, (eget recept).



Häromdagen bakade jag och Annie kanelbullar och då behövde jag plats i frysen, så innan vi bakade bullarna gjorde jag några flaskor saft. 2 liter är redan slut. Den är såå god! 

De där j*kla pärlorna!



Jag gav Signe ett pärlhalsband att leka med häromdagen. I går kväll la jag märke till att det låg på golvet, precis där vi går in till sovrummen. Det låter ganska mycket när man sparkar till det så jag tänkte att jag skulle ta upp det efter att jag hade lagt Signe. Det hade jag glömt när jag gick från hennes rum. På väg ut i köket - ligger jag plötsligt på golvet! Jag hade klivit på de där j*kla pärlorna och låg nu på golvet! Förvånad reste jag mig och kände att jag var lite omtöcknad, det gjorde ont i axeln, handlederna och några fingrar.

I dag känns det bättre men det känns fortfarande lite i ena handleden.

Signe 8 mån kontroll



Katten har sin mat (där ni ser henne på bilden) i trappen och varje dag står/sitter Signe och tittar på Lillian när hon äter. De sista dagarna har vi märkt att Signe lyfter benet när hon inte når det hon vill ha. Hon vill börja klättra!

I går var vi på bvc, på 8 månaders kontroll. Jag berättade för Åsa att Signes utveckling har fullkomligt exploderat i månad 7. Hon har lärt sig att sätta sig upp, sitta stadigt, ställa sig upp, gå utmed möbler och krypa i en rasandes fart! 
Hennes mått var 7790 g och 68 cm lång, stora tjejen. Hon skötte sig så bra och det var helt sprutfritt på denna kontrollen.

I dag kom Signe på att hon inte behöver vara rädd för dammsugaren mer. När jag dammsög på eftermiddagen idag, satt hon på golvet och klappade på den istället för att gallskrika som hon har gjort innan. Skönt!


Ps, Signe har aldrig varit intresserad av att hoppa!

Varför varför..

Varför ska det alltid åska när MIN man inte är hemma?! Jag avskyr när det åskar på kvällen, i går satte det igång igen. Rätt kraftigt och bara jag; signe och katten var hemma. Edvin var hos en kompis och han skulle stanna där tills ovädret var över men Annie var hos en kompis och jag ringde hem till dom och bad att flickorna skulle komma hem. Det gjorde dom och vi satte oss i köket och spelade kort och hade trevligt medan ovädret drog förbi.
Det var Signes först åskoväder under vaken tid och det märktes att hon inte gillade det. Hon hoppade högt när det smällde och kollade ut hela tiden. När vi satt i en ring runt henne på golvet var enda stunden hon kunde klara sig utan att vara i famnen. Hon kände sig säkert trygg där emellan mig Annie och Frida.
I dag är det disigt igen men uppehåll i alla fall. Om ett par timmar ska vi på 8-månaders kontroll!

2 veckor kvar av sommarlovet

Nu är det bara två veckor kvar! Det ska bli skönt att komma in i rutiner igen, samtidigt som jag oroar mig för min stora dotter som ska byta skola. Hon ska åka skolbuss nu.

Hela lovet har jag väckt de stora barnen klockan 09.00 på morgonen, däremot har vi inte varit så hårda på kvällen. De har varit uppe till mellan 22-23 nästan varje dag och det har vi varit helt okej med, så länge de går upp i tid på morgonen. Jag vill inte ha ungar som ligger och sover halva dagen. (Jag vet att tonåringar behöver mer sömn - vi tar det när det blir aktuellt!)
Annie har bluffat ganska mycket, eftersom hon har sitt rum i källaren så märker inte vi om hon verkligen släcker eller inte, oftast tar det några extra timmar för henne att släcka än vad vi har sagt åt henne. Nu verkar det som att hon förstår att hon hjälper sig själv om hon låter kroppen ställa in sig på rutiner när det gäller läggning.

Eftersom det bara är två veckor kvar så tänkte jag att det skulle vara dags att ställa in de små kropparna och hjärnorna på att de ska lägga sig i tid och att de ska gå upp i tid. Så ikväll fick Edvin gå och lägga sig kl 20.30, kolla på film tills 21.15 och sen var det sova. Han var nog rätt trött för jag tror att han somnade direkt. Annie går och lägger sig nu, kl 22.15 lite väl sent, får bli bättring på det i morgon 21.45 blir nog bra för henne. Jag har tänkt att jag ska väcka dom 8.30 nu på morgnarna i stället.

Hur gör ni andra med detta?



Regnkläder på!

Tanken var trädgårdsfix idag. Signe skulle åka till farmor och farfar för att vi skulle kunna jobba mer sammanhängande än när hon är med. När jag vaknade hör jag att det fullkomligt vräker ner regn! *suck* det gör det fortfarande, efter mer än en timme.
Tyvärr känner jag inte att vi har så mycket val, den nerklippta häcken måste bort, annars hade den lika gärna kunnat stå där den stod från början. Jaja, det är bara på att!

En matig vecka!



Enchilladas

3 kycklingfiléer
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
5 dl creme fraiche (ej lätt)
Sambal Olek
Salt och svartpeppar
Tortillasbröd, mellan
Riven ost

Skär kycklingen i centimeterkuber och stek i stekpanna, häll över den stekta kycklingen i en stor gryta, hacka löken och lägg den i grytan tillsammans med paprikan, creme fraichen och kryddorna. Låt koka upp och tillsätt Sambal Olek, börja med 1 tsk och ta sedan lite i taget, det kan lätt bli för starkt. Låt koka ca 20 min. Ev justera smaken.
Lägg en sträng av röran i ett tortillabröd och rulla ihop, lägg rullen med skarven nedåt i en ugnsfast form och gör samma med all röran. Lägg riven lök över, gratinera i ugnen på 220 grader. Servera med sallad!






Lasagne

Jag följde Per Morbergs recept på bolognese, för jag gjorde efter kokboken och inte internet som jag brukar. Jättegott! En form till middag, två Signe middagar (de är nu mixade och frysta i burkar till henne) och en form till frysen.




Kåldolmar

Smakar underbart och det var första gången jag har gjort kåldolmar. Jag gjorde Per Morbergs recept och när de hade svalnat styckfryste jag dem så det är lättare att ta upp efter behov.
Det var mycket lättare att göra kåldolmar än vad jag hade föreställt mig, kul var det också.





Per Morbergs Lasagne Bolognese 
Jag gjorde Per Morbergs Spaggetti Bolognese och den är nästan exakt som hans lasagne. Det var det godaste köttfärssås som jag någonsin har ätit. Åhh, så gott det var! Det bästa av allt, är att jag har flera förpackningar i frysen nu.

Märks det att jag gillar Per Morberg?! Jag älskar Per och jag älskar hans mat! Jag skulle så gärna vilja äta något som han har lagat, men det kommer nog inte att hända!


Det har varit fullt upp denna vecka!

Nicke har kört på dagtid denna veckan, eftersom det fortfarande är semester för många. Även fast han har kört dagtid har han ändå legat borta två nätter, dvs han har fått många övertidstimmar. Det är jobbigt när han inte är hemma men vi rullar ju inte i pengar så att säga. Här hemma har Annie hjälpt mig mycket med Signe. Jag har försökt att göra lite storkok och så håller vi på att röja på ödetomten vi har här brevid. Vi högg även ner häcken som vi har angränsande mot ödetomten.



Häcken som snart är flis!



Så här kan det se ut när Annie har passat Signe en stund!

2 liter ketchup gör man så här:


2 kg tomater
1 dl
2 - 3 msk vinäger efter smak
3 skivade klyftor
3 grovt hackade gula lökar
chili, färsk eller torkade flingor efter smak - jag använder 1/2 tsk flingor
2 dl hackade färska örtkryddor - t.ex. basilika, timjan, rosmarin, oregano
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 krm natriumbensoat

Dela tomaterna i klyftor, grovhacka 3 klyftor vitlök och 3 gula lökar. Värm upp alltsammans tillsammans med sockret och koka ca 1/2 timme tills allt är mjukt. Mosa genom en grovmaskig sil. Tomatjuicen blandas sedan med övriga ingredienser (utom natriumbensoatet) och kokas på låg värme i ytterligare ca 1/2 timme. Jag hällde i en del av gojset som blev kvar eftersom den annars blev för lös. Mixa såsen slät med en stavmixer. Det sista du gör innan du fyller på burkar eller flaskor är att blanda natriumbensoat med lite ketchup för att sedan röra i det i grytan.


RSS 2.0