Beteendeterapi

Beteendeterapi är en terapi som tillhandahålls av en inom detta skolad terapeut. Denna terapi baseras på uppfattningen att ett visst beteende (som ett beroende) börjar genom att detta beteende belönas och att det reduceras genom straff. Denna belöning och bestraffning ska inte förstås i sin bokstavliga betydelse. En belöning kan vara att vinna något på en spelmaskin, att få vänner genom att använda droger eller att känna sig säkrare genom att röka. Med andra ord så är det något positivt som är ett resultat av ett visst beteende. Bestraffning kan vara att få huvudvärk och känna sig dålig efter att ha druckit, att förlora vänner genom att använda droger eller att ha skulder till följd av att ha spelat.

Terapin använder belöning och bestraffning för att uppnå hälsosammare beteende (bli motiverad, sluta använda) och för att reducera negativt beteende (återfall).

Belöningar kan bestå av att få gå på bio en kväll, en ny tröja, ut och äta middag, en dag ledigt, etc., när uppförandet har varit gott under en förbestämd tidsperiod. Bestraffningar kan bestå av besöksförbud, att inte få förmåner, inte få åka hem över helgen eller i värsta fall att informera arbetsgivare eller familjemedlemmar (med tillåtelse av missbrukaren).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0