Vad är skillnaden?

Häromkvällen när vi var på Maxi och handlade skulle Nicke och Annie hämta Satsumas. Dom gjorde det och när jag kom fram till dom och såg att dom hade plockar Clementiner i stället fick jag ett litet breakdown. Det fanns ju inga satsumas (???) heller. Hur som helst började vi prata om vad som skiljer dessa frukter åt, mer än att Satsumas är den enda goda! Nu har jag Googlat detta och här är svaret:



Clementin

Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.
Smak: Söt och uppfriskande.
Säsong: Importeras från november till mars från Marocko och Spanien.
Kuriosa: Uppkom genom en korsning mellan mandarin och pomerans. Den småcitrusfrukt som vi äter allra mest av.


Satsumas

Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri.
Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen.
Säsong: Importeras från Spanien från mitten av oktober till januari.
Kuriosa: Kommer ursprungligen från den japanska provinsen Satsuma.

Mandarin

Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor.
Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare.
Säsong: Finns ingen. Läs nedan.
Kuriosa: Mandarin innehåller så mycket kärnor att den har  ersatts av kärnfattigare sorter. Den största skörden går därför i stället till mandarin på burk och till drycker.

Källa: David Ottosson på Allfrukt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0